Jump to content

Build Theme!
  • Log in with Facebook Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

* * * * *

Fudista ja kulttuuria jo vuodesta 2008


FC Helsingin Pumppu ry perustettiin keväällä 2008. Perustajajäsenissä oli ihmisiä erilaisista vaikutuspiireistä, mm. kulttuuriyhdistys Ooraili ry:n porukkaa. 2000-luvun alussa Oorailin kirjavan kulttuuritoiminnan joukkoon nousi jalkapallon vapaamuotoinen pelailu. Fudista pelattiin paljain jaloin, päivisin, öisin, aamuhämärissä ja lopulta koko ajan. Sitten joku ilmestyi verkkareissa ja nappiksissa kentälle. Se oli osalle melkoinen shokki.

Pian Ooraili ilmoittautui turnauksiin, nälän kasvaessa harrastesarjaan. Useana kesänä järjestettiin oma SusiCup -harrasteturnaus Kumpulanlaaksoon. Opittiin tuntemaan Helsingin jalkapallomenoa. Haluttiin oppia pelaamaan paremmin. Sitten oli joukko näyttelijöitä ja teatterintekijöitä mm. Ylioppilasteatterista, jotka notkuivat kentillä ja samoissa menoissa. Kaikkia näitä ihmisiä yhdisti syvä intohimo jalkapalloon ja äärimmäisen hyvä meno. Oli aika perustaa jengi.

Joukkueesta kasvoi hyvin nopeasti seura joka sai nimekseen FC Helsingin Pumppu. Kannatuskulttuuria syntyi ja matseja kuvattiin videolle. Seurassa aloitettiin organisoitu harjoitteleminen, uusia ja parempia pelaajia ryhdyttiin värväämään. HePu aloitti Suomen Palloliiton Helsingin piirin 7. divisioonassa nousten heti ensimmäisenä vuonna seuraavalle sarjatasolle. Jalkapallokesä oli ikimuistoinen, kliimaksina harjoitusleiri Jämsänkosken pehmeille nurmikentille otsikon "Pelkkää jalkapalloa!" alla.

Pumpulle tuli sarjatasollaan pärjäämisestä kutkuttava haaste. Oli pelattava paremmin ja pelaajia tuli olla riittävästi. Samalla seuran pelifilosofian mukaan kaikille oli annettava riittävästi peliaikaa. Ratkaisuksi päätettiin 2009 perustaa toinen joukkue, joka nimettiin sydämellisesti Pallolaajennukseksi. PaLalle valittiin tummanpunaiset pelipaidat ja samalla HePu sai Ooraililta perityn tummansinisen kotipaidan vastapainoksi vieraspaidat. Joukkueiden yhteisissä harjoituksissa alkoi olla vilinää ja joskus treenattiin toisenkin kerran viikossa.

Tytöt olivat jo jonkin aikaa kyselleet milloin naisten joukkue perustetaan. 2010 järjestettiin ensimmäiset naisten treenit ja seuraavalla kaudella olikin jo nippu kasassa Helsingin piirin kuntosarjaan. Joukkue sai nimekseen spontaanisti Rintapumppu eli RiPu. Nykyään organisoidusti palloa siirtelevät mustapaitaiset naiselliset futarit pinkit sukat jaloissaan. RiPussa rekisteröityjä pelaajia on ollut jokaisella kilpailukaudella vähintään kahden jalkapallojoukkueen verran, ellei enemmänkin.

Alusta saakka oli tärkeää, että kausi paketoidaan asiallisella tavalla. Tätä varten järjestetään edelleen vuosittain erityinen gaalatilaisuus jossa juhlivat pelaajat, seuran vastuunkantajat, fanit ja ystävät. Vakio-ohjelmanumeroksi vuosien varrella on muodostunut kuluneesta kaudesta koostetun videon ihailu ja parhaiden pelaajien palkitseminen.

Kevätauringon ja futiskuumeen noustessa on vuosittain järjestetty ulkomaan harjoitteluleiri. HePu on pelannut kansainvälisiä pelejä Italiassa, Unkarissa, Irlannissa ja Englannissa. Perinteinen "Pelkkää jalkapalloa!" -leiri järjestetään nykyisessä Jämsän kaupungissa heinäkuisin ja osallistujamäärä kasvaa joka vuosi. Tarinat leireistä ja kokemuksista kaikuvat kauden aikana pukukopeissa, jotkut pelaajat saavat uusia lempinimiä legendoiksi muodostuneiden tapahtumien perusteella.

Nykyään FC Helsingin Pumpun toiminta on vilkasta. Vuonna 2012 Pumppu aloitti piiritason talviurheilun jääpallossa HIFK:n lipun alla. Seuran toiminnan piiriin kuuluu myös futsal, peruskunnon ylläpitäminen salitreenillä, tenniksen ja pöytätenniksen peluu ja beach-volley. Jopa maratonin juokseminen kuuluu joidenkin repertuaariin. Talvisin seuraa on edustettu Finlandia- ja 24-hiihdoissa. Kun jalkapallokuume nousee sietämättömäksi, pelataan hankifudista.

Kehoa virkistävän urheilun vastapainoksi ruokitaan mieltä kulttuurilla, johon liittyy mm. ahkera saunominen, elokuvien teko ja teatterissa käyminen. Seuran musikaalisimmat runoilijat ovat tehneet syvälle mieleenpainuvia kannatushuutoja ja -lauluja. Maajoukkueotteluita ja Veikkausliigaa on seurattu porukalla niin paikan päällä kuin kisastudioissa.

FC Helsingin Pumppu jatkaa fudiksen ja kulttuurin yhdistämistä, suurella sydämellä!


1 Comments

Hieno koonti, hyvin kirjoitettu. Kaikkea tätä ja enemmänkin!